• Knjiga zavisnost od kockanja sa terapijskim prirucnikom
  • Zavisnost od interneta i video igara

Vesti iz Udruženja

“Klub Šansa“ na 4th South-East European Gaming Expo Belgrade

klub sansa na sajmu

Udruženje građana za borbu protiv patološkog kockanja „Klub ŠANSA”, bio je jedan od učesnika 4th South-East European Gaming Expo Belgrade, koji je održan na beogradskom sajmu u periodu 27 – 29. 04. 2010. godine. Na ovoj manifestaciji bili smo  jedini izlagači iz oblasti prevencije patološkog kockanja i rehabilitacije lečenih zavisnika od kocke.

Opširnije...

Kockanje i zakon

Kratki primeri zakonskih regulativa u nekim  državama

Albanija: Legalizovano kockanje. Prvi kazino je otvoren 2005. godine. Uvedeni visoki porezi na slot aparate.
Bugarska: Od 1993. legalizovano kockanje. 1998. godine donešen zakon o kockanju, a dopunjen je 1999. Kazinima nije dozvoljeno da rade u promeru od 300 metara od škole ili univerziteta. Takođe, niko mlađi od 19 godina ili u vojnoj uniformi nema dozvoljen pristup  kazinima. Zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja kazina u medijima. Formirana je agencija za kontrolu kako bi se osiguralo da kazina poštuju nove zakone.


Rusija: Prema novom zakonu od 2009.godine, kazina i slot mašine mogu da se koriste samo u četiri udaljene zone: Kalinjingradu na Baltičkom moru; primorskom regionu Pacifičke obale; planinskom regionu Altaj u Sibiru, i u blizini južnih gradova Krasnodar i Rostov.
Nemačka: Donela zakon u januaru 2008.godine, kojim zabranjuju sve oblike kockanje na internetu, ali je u potpunosti legalizovano kockanje u drugim oblicima.
Belgija:  postoje različiti zakoni za regulisanje različitih sektora kockanja. To čini trenutno složen regulatorni okvir i neke igre na sreću, kao što su sportske kladionice (osim klađenja na  konjske trke)nalaze se u sektoru sa  posebnim propisima. Nacionalna  lutrija je u državnom vlasništvu i regulisana  je od strane drugog posebnog zakona. Pored Nacionalne lutrije, postoje tri sektora kockanja koji su zakonom regulisani: kazina, igre arkada(arkadne igre),i Bingo mašine u pabovima.
U većini država u Sjedinjenim američkim državama je legalizovano kockanje, ali u određenim državama još uvek je kockanje zabranjeno kao što su Džordžija, Ajdaho, Ilinois, Kanzas, Misisipi, Misuri, Oklahoma, a u pojedinim državama kockanje se smatra teškim krivičnim delom.

NAPOMENA: Tekst je deo knjige "Patološko kockanje - sa priručnikom za
samopomoć", autora Dr Ivice Mladenovića i Dr Gorana Lažetića. Kompletnu
verziju teksta pročitajte u navedenoj knjizi.

Pretraga

Anketa

Igre na sreću koje najčešće igrate?

Kladionica - 30.7%
Slot i poker aparati - 16.7%
Elektronski rulet - 25.4%
Online kockanje - 4.4%
Berza - 0%
Loto - 1.8%
Ne igram ništa - 21.1%

Ukupno glasova: 114
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: 28 sep 2015 - 00:00

Testovi

Ko je Online

Ko je na mreži: 21 gostiju i nema prijavljenih članova